O NAMA

 

 KALYS BRAND

 Sklopite li sliku ušća Save u Dunav, velelepnih mostova iznad reke Sene, otmene linije pariske arhitekture i kitnjastih detalja naše narodne nošnje, dobijate savršen opis Kalysa.

Esteta od malih nogu, kreatorka Kalysa odrasta u samom srcu Beograda, okružena umetnošću, slikama i raznim drugim umetninama koje su njeni roditelji donosili sa svojih putovanja. I sama strastveni ljubitelj putovanja, obilazi nasu zemlju ali takodje i ostatak sveta, gde upija uticaje kulture i umetnosti raznih naroda.

Kao mlada devojka odlazi da živi u Pariz, gde se upoznaje sa francuskim šikom. Tamo upisuje studije dizajna nakita, sto joj omogucava da savlada stare francuske tehnike juvelirstva.

Već od samog početka uspeva da kreira svoj jedinstveni stil, koji povezuje istok i zapad, šarenilo i jednostavne svedene forme.

Nakon završetka studija dobija poziv za posao u prestižnoj kući koja se bavi izradom nakita i satova, i seli se u Ženevu kod sestre. U tom periodu se i rađa prva ideja o zajedničkom projektu dve sestre, koja godinama kasnije prelazi u ostvarenje i tako 2017 godine nastaje marka Kalys.

Uz lično doživljena iskustva ali i uz stalni i neprekidni kontakt sa našom tradicijom i kulturom koju ona sve vreme čuva u sebi, dobijamo zaokruženu priču vezanu za nastanak Kalys nakita.

 

 

O KREATORKI

 Dizajnerka Kalys nakita trudi se da u svaki pojedinačni komad Kalys nakita, inspirisanim našom tradicijom, utka i deo sebe. Njena licna filozofija je da svaki komad Kalys nakita bude ujedno i jednostavan i jedinstven, tako da pristaje svakoj osobi. Ona danas živi na relaciji Beograd-Ženeva-Njujork i od velike joj je važnosti  da uz sebe uvek nosi delić svoje tradicije, izrađen od plemenitih materijala.

Ljubav prema lepom, koju su joj usadili roditelji još u najranijem detinjstvu, proširila se i na ljubav prema plemenitim metalima i dragom kamenju, kroz jedinstven i nesvakidašnji dizajn.

Predmeti u obliku simbola i tradicionalni detalji iz naše kulture služe joj kao početna ideja za svaku kolekciju.

Odmalena, uz sebe nosi svoje male talismane, pa tako i Pirotsku zvezdu, mali detalj iz naše tradicije, koja dobija ulogu amajlije. Pirotska Zvezda u kolekciji Kalys nakita isklesana je od opala ili obojena tehnikom emajla.

Dukati kao neraskidiva veza sa korenima sa Balkana, svedeni su na jednostavniju, odnosno nežniju i ženstveniju formu.

Šarenilo skarabej bubica, koje čine posebnu kolekciju je u savršenoj harmoniji sa bojama fino isecenog kamenja koja se nalaze na slovima iz kolekcije Kalys azbuke.