Intervju za časopis "BAZAAR"

Svet nakita i juvelirstva

TIHI JEZIK STILA

Osnivač brenda KALYS JEWELRY i dizajnerka nakita Marija Iva Đorđević, smatra da je svedenost ključ istinske elegancije.

MARIJA IVA ĐORĐEVIĆ, ISKUSNI DIZAJNER NAKITA, priča nam o svom rođenju u Srbiji, školovanju u Parizu, dugogodišnjem radu kao vodeći dizajner brenda Piaget u Ženevi, osnivanju sopstvenog brenda nakita sa sestrom u Beogradu pod imenom Kalys Jewelry, nedavnom preseljenju u Njujork i svojoj inspiraciji u kreiranju vanvremenskog nakita.

Kada radite na dizajnu nakita da li vas vise “vuče” Istok ili Zapad? Beograd vs. Ženeva vs. Njujork?

Najtačniji odgovor bi bio neka sredina jer ja sada duže živim u inostranstvu nego u Srbiji tako da se i moj stil izgradio kao mešavina raznih uticaja. Studirala sam u Parizu i te pariske godine su bile velika prekretnica u mom životu u svakom pogledu. Francuska ima neponovljiv šarm i posebnu estetiku gde ništa nije prenaglašeno a opet stvara šik efekat po kojem su Francuskinje poznate. Nakon Pariza sam se preselila u Ženevu gde sam radila kao senior dizajner visokog juvelirstva duže od dvanaest godina i to iskustvo je ne samo uticalo da izgradim sopstveni stil nego i da naučim da predvidim nove trendove u svetu nakita. Sada živim u Njujorku koji odiše neverovatnom stvaralačkom energijom koja pristiže sa svih strana sveta. U njemu jednostavno postoji jedinstvena stvaralačka sloboda.

Koliko je važno imati lični talisman?

Veoma važno, a još važnije je imati ih nekoliko. Od malena sam verovala da sitni predmeti iz prirode donose dobru energiju i samim tim i sreću kada ih čuvamo uz sebe. Drago kamenje i biseri nose, svaki za sebe, posebnu energiju. U zavisnosti od momenta u životu, nosim i odgovarajuću amajliju. Za Kalys Jewelry sam kreirala nakit inspirisan motivima koji imaju simboliku i veruje se da pospešuju sreću, prosperitet ili nas čuvaju.

Koketirate u svom dizajnu sa detaljima iz naše kulture i tradicije. Iz kog kraja Srbije crpite najviše inspiracije?

Naša zemlja je veoma bogata tradicijom a opet, veoma dobro i čuva svoje tajne. Stalno otkrivam nešto novo putujući po Srbiji, pratim našu kulturnu scenu i skupljam knjige o našim motivima i simbolima.

Da li je biser nešto što svaka žena treba da ima u svojoj kutiji za nakit?

Apsolutno. Ne samo što su biseri odraz vanvremenske elegancije i ženstvenosti, nego je i sam proces njihovog stvaranja fascinantan. Oni takođe imaju smirujuću energiju.

Kao inspiracija u osmišljavanju nakita za Mariju Ivu Đorđević presudni faktor je njegova vanvremenska elegancija i prosta činjenica da će dugi niz godina biti uživan od strane žene koja ga nosi i u njemu uživa

Da je manje više kada je nakit u pitanju ili obrnuto i zašto?

Manje je više u svemu pa i u nakitu. Jednostavan a upečatljiv dizajn je uvek rezultat veoma dugog kreativnog procesa. Poenta je naći idealnu proporciju koja čini jedan predmet estetski savršenim. Iza toga stoji čitav jedan proces od puno skica i crteža da bi se došlo do te idealne ravnoteže izmedju manje i više.

Kada birate nakit za sebe, a da nije samo Kalys, koji je kriterijum presudan?

Kvalitet, dobar dizajn i emocija. Uvek biram nešto sto će trajati ne samo materijalno već i stilski i pitam zreliju sebe da li će mi se to dopasti i za nekoliko godina.

Da li možemo da očekujemo i mušku kolekciju?

Zašto da ne. I muškarci imaju pravo da nose lepe komade.

Select your currency
RSD Serbian dinar
EUR Euro
Shopping Cart